Wat  Maitta nog meer te bieden heeft

voor scholen en bedrijven

Maitta studeert momenteel af aan de Master Kunsteducatie aan de Hogeschool van Utrecht. Zij heeft zich in deze studie verder gespecialiseerd in diverse dramamethoden, het begeleiden van creativiteitsontwikkeling en spel binnen het onderwijs curriculum. Momenteel werkt zij met Mantle of the Expert. Een zeer inspirerende spelpedagogiek voor scholen PO en VO. Wilt u meer weten of zoekt u een dramaspecialist voor een workshop voor het team of de leerlingen, neem dan  contact op met Maitta 06 1215 7557.

Workshops op maat

Maitta biedt op aanvraag voor alle leeftijden schoolvoorstellingen aan. Momenteel is dat de interactieve vertelvoorstelling ‘Het Carnaval der Dieren’.

Daarnaast maakt Maitta voor scholen, naschoolse opvang, bedrijven  e.a. theaterworkshops op maat zoals een éénmalige workshop, korte les reeksen, een theatrale invulling van themaweken of ter eren van bijzondere gelegenheden. Ook verzorgt Maitta theaterworkshops met als doel deskundigheids-bevordering voor groepsleerkrachten. De invulling en duur van bovengenoemde workshops kunt u zelf afstemmen met Maitta.

 

Voor meer informatie of het boeken van workshops en/of schoolvoorstellingen kunt u contact opnemen met Jeugdtheaterschool Maitta

info@maitta.nl of bellen met 06 - 12 15 75 57

Theaterworkshops Baarnsch Lyceum

Sinds 2015 geeft Maitta theaterworkshops aan de eerste klassen van Het Baarnsch Lyceum.

De leerlingen krijgen een gevarieerd aanbod in theaterstijlen en werkvormen. Zo hebben we gestoeid met Shakespeare ‘s Getemde Feeks, maar kwam ook theatersport of werken aan de hand van beelden uit de kunst, of improviseren op muziekfragmenten voorbij. Inspirerende lessen ‘ter leringh ende vermaek’.

2018

Een productie waarin een 40-tal leerlingen van Het Baarnsch Lyceum actief meedoet in belichting en techniek, decor-bouw, in koor en orkest en als jongleur  en natuurlijk als spelers.

‘De ingebeelde zieke’ van Molière

De ingebeelde zieke oftewel Le Malade Imaginaire is een komedie van de Franse toneelschrijver Molière. In het stuk wordt de spot gedreven met de manier waarop sommige mensen hun ziekte overdrijven. Er zijn drie bedrijven. Het originele toneelstuk bevat dansfragmenten en muzikale tussenstukken van de hand van componist Charpentier. Wij laten daarvan in de opening het beroemde Te Deum horen. De première vond plaats in 1673. De hoofdrol van de hypochonder Argan werd, zoals gebruikelijk in zijn toneelstukken, gespeeld door Molière zelf. Het werd tevens Molières laatste toneelstuk. Molière stortte in tijdens de vierde opvoering op 17 februari, waarna hij nog dezelfde avond overleed.

 

In onze enscenering wordt de rol van Argan vertolkt door twee spelers die u soms tegelijkertijd op de vloer aan het werk kunt zien. Zo ook met de rol van Toinette, de huishoudster. Verder wordt er lustig gewisseld tussen rollen en spelers! De spelers hebben zelf de rollen gekozen die ze graag wilden spelen en het eindresultaat is voortgekomen uit gezamenlijke spelonderzoek. Tevens zullen er ook bij ons muzikale intermezzi zijn van het koor en het schoolorkest en zult u flitsende optredens zien van ons behendig en creatieve decorploeg en de onovertroffen jongleur Pablo! Een nieuwe samenwerking is geboren!

Het verhaal:

Argan is een rijke gierigaard en tevens een grote hypochonder. Ondanks zijn goede gezondheid en zijn rijkdom schakelt hij almaar doktoren in voor zijn ingebeelde kwalen en klaagt hij vervolgens over de rekeningen die hij daarvoor moet betalen. Om gratis medische verzorging te krijgen probeert hij zijn dochter Angélique uit te huwelijken aan een rijke edoch onaantrekkelijke arts. Echter Angélique heeft juist in de Opéra de liefde van haar leven ontmoet: Cléante! Tevens heeft Argan een nog veel jongere dochter, Florence, die hij hoopt voor zijn karretjes te kunnen spannen. Wanneer zij na een ruzie doet alsof zij dood is, schrikt Argan enorm.

Argan, die de verzorging en het sarcasme van zijn huishoudster Toinette ondergaat of bestrijdt, wordt eigenlijk bedrogen door zijn vrouw

Béline, die een oogje heeft op de eveneens rijke Notaris.

Als Toinette merkt dat Beline wellicht de erfenis wil confisqueren en de dochters het klooster in wil jagen besluit ze, haar een koekje ven eigen deeg te geven. Samen met Béralde, de broer van Argan, bedenkt ze een plan waardoor ieders ware aard tevoorschijn komt. De zieke blijkt genezen als Beralde met zijn laatste ideetje komt!

2017

Het Offer van een Koningsdochter

Een groep enthousiaste leerlingen uit klas 1, 2 en 3 hebben de afgelopen maanden geëxperimenteerd met acteertechnieken, rolinleving en tekst. Ze hebben grenzen verlegd en veel gesproken en nagedacht over de problemen die de personages tegenkomen. Wat zou jij zelf doen in die situatie? Is het terecht hoe ze handelen? En heb je eigenlijk wel invloed op je eigen lot?

 

Na een intensieve repetitie-periode hebben wij met trots ‘Het Offer van een Konings-dochter’ ten tonele gebracht!

De Trojaanse Oorlog, een oorlogsverhaal uit de Griekse Oudheid over helden, bedrog, offers, wraak en sluwe listen. Een verhaal waar de goden de lakens uitdelen.

Maar voordat deze oorlog gevoerd kon worden, vond er eerst een familiedrama plaats bij het vervloekte geslacht der Atriden.

Helena, echtgenote van Menelaos en de mooiste vrouw van Griekenland, is weggelopen met de Trojaanse prins Paris. Om haar terug te halen zal Menelaos samen met zijn broer Agamemnon, koning en opperbevelhebber van het leger, oorlog moeten voeren met Troje. De Grieken willen wraak, macht en buit. Maar om de enorme oorlogsvloot uit te kunnen laten varen, heb je wel wind nodig.

En daar zit ‘m de kneep. De godin van de jacht, Artemis, is woest op koning Agamemnon. Hij heeft haar lievelingshert gedood. Als straf heeft Artemis nu de wind doen liggen. Geen één boot kan uitvaren. Die Trojaanse Oorlog kan niet eens beginnen...

Weken liggen de Griekse soldaten te wachten aan het strand. Ze grommen, ze mopperen: ze willen vechten!

Als koning Agamemnon, ten einde raad aan zijn ziener vraagt wat de goden bezielt, hoort hij welk afschuwelijk lot hem te wachten staat.

 

Over Euripides

Euripides (ca. 480 - 406 v.Chr.) behoort met Aischylos en Sofokles tot de grote Griekse tragedieschrijvers. Hij wordt van de drie wel beschouwd als de meest tragische en de meest menselijke, door de vaardigheid waarmee hij zijn psychologisch inzicht verweeft in zijn tragedies. Door de levensechte en dus vaak tegenstrijdige en onverklaarbare reacties van de personages werd de Griekse toeschouwer in het toenmalige democratische Athene uitgenodigd een nieuw en onbevooroordeeld beeld van de werkelijkheid te vormen. De gevoelige, vaak schrijnende confrontaties tussen familieleden die keuzes maken tussen maatschappelijke verantwoordelijkheid of het persoonlijke belang maken dit stuk ook nu nog tot een aangrijpend en schier onoplosbaar dilemma.

2017

‘Carnaval des Animaux’ in Nederhorst den Berg

In ‘Carnaval des Animaux’ neemt vertelster Maitta Tegenbosch het publiek mee naar een bijzonder feest  midden in het bos:  Koning Leeuw heeft een groot ‘dierendiner’ georganiseerd. Alles wijst erop dat het een heel gezellig etentje gaat worden, maar dan slaat het noodlot toe: het peperdure collier van de chique dikke Dame Olifant wordt gestolen. Wie is de dader? Omdat Peter R. de Vries een avond vrij heeft, gaan de dieren zelf op zoek. Gaat het hen lukken om het collier terug te vinden?

Alle dieren en gebeurtenissen worden muzikaal uitgebeeld door de prachtige muziek van Camille Saint-Saëns.

Het publiek kan het spannende verhaal op de voet volgen middels de speciaal voor deze voorstelling gemaakte tekeningen van kunstenares Geertrui Charpentier, die levensgroot worden afgebeeld.

Maitta zal de vertelling op diverse wijze interactief maken door kinderen op verschillende momenten  mee te laten spelen.

 

In bijgaande fotoreportage speelt Maitta voor alle klassen van de Meester Kremerschool in Nederhorst den Berg

2017

Workshops op OBS Dubbeldekker in Hilversum

 

Reactie:

 

Maitta gaf op OBS de Dubbeldekker in Hilversum voor IMC Basis twee workshops Theater aan groep 7/8. Wat een succes! Maitta straalt enorme rust uit en weet wat ze doet. Ze maakt tijdens de workshop echt contact met de leerlingen. In de workshops zat een heel mooie opbouw die begon met emoties benoemen, herkennen en uitbeelden. Als afsluiter vertelden de leerlingen samen voor publiek een persoonlijk verhaal in beelden. Echt een aanrader!

 

Vriendelijke groet,

Annika van Oostveen

Coördinator Amsterdam Zuidoost,

imc weekendschool

 

Reactie:

 

Dag Maitta,

Ik hoorde van iedereen dat het een hele geslaagde les was en dat jij het echt fantastisch deed! Super om te horen.

 

Met vriendelijke groet,

Andrea Cerutti

Jaarcoördinator Rotterdam Delfshaven & coördinator IMC Basis Hilversum

 

2016

Gastlessen Avonturijn

In het schooljaar 2015-2016 is Maitta met enige regelmaat te vinden in de klassen van de basisschool. Vertrekkend vanuit verschillende spelmaterialen geeft Maitta dramalessen die zowel het team als de kinderen inspireren.

2015-2016

Violenschool: Poppenspel en theater

In februari 2016  stond De Violenschool te Hilversum in het teken van Poppenspel en Theater.

 

Onder begeleiding van de cultuur coördinaten, Maitta en het docententeam en na een inspirerende voorstelling van het Amsterdams Marionettentheater zijn alle klassen flink aan de slag gegaan met het gegeven pop en theater. Technieken voor stem en spel werden geoefend, verhalen verzonnen, dialogen geschreven, poppen geknutseld en decors gebouwd: alles resulterend in een ontroerende presentatie per klas waar ouders in grote getale op af kwamen.

Kunstweek

 

Geplaatst op 16 maart 2016 door Yvonne Sneekes van de  Violenschool

 

Vlak voor de voorjaarsvakantie werden in alle groepen poppenvoorstellingen gegeven aan ouders, opa’s en oma’s. In de week ervoor hebben ze als opening van de kunstweek zelf een poppenvoorstelling gezien. Daarna zijn ze in de groep, met hulp van Maitta (theaterschool in Hilversum) scripts gaan schrijven en poppen gaan maken. Op onze Facebookpagina staan foto’s van de poppen en de verschillende voorstellingen.

2009-2015

Violenschool: Overblijftheater

Menig onderbouwer komt juichend de klas uit, ‘want ik ga naar Maitta!’

In de laatste drie kwartier van de grote pauze mogen de overblijvers naar de speelzaal, waar Maitta op ze wacht met elke dag een nieuwe opdracht, oefening of spelingang.

Maitta: Nadat de boterham is opgegeten komen de kinderen naar het speellokaal. Daar treffen ze meestal de start van een decor aan. Soms zijn er lijnen afgetaped op de vloer, soms staat er zomaar ineens een kasteel midden op de vloer. Ik probeer altijd iets te vinden wat hun nieuwsgierigheid wekt, waardoor hun fantasie geprikkeld wordt. Er volgt dan een korte uitleg, verpakt in een klein inleidend spel, zodat spelenderwijs de spelregels of kaders worden aangegeven waarmee de kinderen zullen werken. En meteen daarna kan ieder op zijn eigen manier aan de slag.

De lessen sluiten vaak aan bij de thema’s van van het jaar of de school. En zo niet, dan sluiten de lessen in ieder geval aan bij hun eigen belevingswereld. Toen het bijvoorbeeld een keer heftig sneeuwde buiten, bouwden ze met witte lappen een waar sneeuwkasteel. Samen of alleen kunnen ze fantseren, bouwen en spelen. Soms gaan ze in hun decor wonen en gaat het licht uit, zodat er in het halfdonker van allerlei spannende spellen gespeeld kunnen worden. Soms worden ze muizen bij de kerstboom. Of soms zijn ze jonkvrouwen en ridders op een bal, middeleeuwse muziek op de achtergrond, en doen ze een hofdans.

Met dit overblijftheater proberen we een ontspannen en prettige pauze te bieden waarin kinderen even tot rust kunnen komen, maar ook spelenderwijs nog van alles op kunnen steken.

2014

Het Emmatheaterproject

 

Reactie ouderraad:

'Het gonsde nog van de geluiden in de gangen vandaag tijdens het opruimen. De kinderen vonden het jammer dat het was afgelopen!

Al in 2006 had Maitta leiding gegeven aan een schoolbreed theaterproject op basisschool De koningin Emmaschool te Bussum. In maart 2014 werd Maitta opnieuw teruggevraagd voor een drie weken lang durend Emmatheaterproject. Het doel was het docententeam inspireren tot en het ondersteunen bij het toepassen van allerlei  theatertechnieken in de klas. Hiervoor waren verschillende bijeenkomsten gepland met het team en aparte docenten. Daarnaast kregen alle klassen een aantal workshops van Maitta. Vervolgens werkten de klassen het geboden materiaal verder uit. In samenwerking met de superleuke ouderraad resulteerde dit alles in de voorstelling ‘Lang leve de Koningin’. In het beeldmateriaal zie je met hoeveel toewijding de kinderen hun kostuums en decor gemaakt hebben! Het was echt een fijn en leerzaam project!

2010-2014

Minimusicals Avonturijn in de Melkfabriek

 

Vanaf 2010 verzorgt Jeugdtheaterschool Maitta jaarlijks minimusicals bij voorheen basisschool Het kruispunt, momenteel Avonturijn. Elk jaar wordt er gedurende een korte periode een verhaal met lied en dans ingestudeerd om uiteindeijk een vrolijke show te laten zien aan familie en vrienden.

Het doel van de projecten is om de kinderen van onderbouw tot bovenbouw spelenderwijs kennis te laten maken met het theater in al zijn facetten.

 

Reactie ouder:

 

Hoi Maitta,

Ik wilde je toch nog even bedanken voor de geweldig leuke voorstelling van vanmiddag. Wij hebben met z'n allen genoten!

Ook vind ik het bijzonder om te zien hoeveel plezier mijn dochter erin heeft en elke week had met de theaterlessen.

Wie weet tot een volgende keer!

 

25 juni 2013: ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’

Beste ouders en lieve leerlingen,

Volgende week dinsdag is alweer de laatste les en de opvoering van onze minimusical

De Klokkenluider van de Notre Dame. Ik heb het heel erg leuk gevonden om met jullie te werken, jullie waren echt een fijne en hard werkende groep! Goed gedaan hoor!

Ik wil jullie vragen om 'in het zwart' te komen, zodat de losse kostuumstukken er makkelijk en mooi overheen kunnen (zwart t-shirt lange of korte mouw, zwarte legging/broek/ korte broek). Lukt dat?

Laat het me anders even weten, want ik heb wel wat reserve spullen. Ik zorg voor de andere kostuum stukken.

 

De les start om 14.45 uur, we repeteren en zingen, kleden ons om, schminken ons en dan start de voorstelling om 16.30 uur. Ik denk dat we om 17.00 uur klaar zijn.

In de bijlage de liedteksten, hihi, dat mochten de ouders niet lezen, maar wilden ze wel graag hebben om te leren!

 

Hiernaast een kleine uitleg over het stuk.

 

 

Een groep zigeuners voorspelt Frollo, de bisschop van de Notre Dame, dat een zigeunerkind ééns een ‘Koningin’ zal zijn. Frollo , bang voor het verlies van macht, geeft opdracht dit kind te ontvoeren.

De volgende ochtend blijkt echter dat de boeven het meisje verruild hebben voor een gebocheld jongetje.

Frollo is boos, maar gedwongen voor deze jongen te zorgen.

Hiermee start een spannend verhaal over het lot van deze twee kinderen.

 

De voorstelling is een vrije bewerking van het oorspronkelijke verhaal van Victor Hugo en geeft ons een kijkje in de  wonderlijke wereld van de middeleeuwen. Het thema van het verhaal 'ook al is iemand anders, hij hoort erbij', komt telkens in verschillende verschijningsvormen aan bod.

 

Veel kijkplezier, tot dinsdag,

 

Groet Maitta

2012

Carnaval des Animaux

In Carnaval des Animaux nemen saxofonist Arno Bornkamp, pianist Ivo Janssen en verteller Gregor Bak het publiek mee naar een bijzonder feest  midden in het bos:  Koning Leeuw heeft een groot ‘dierendiner’ georganiseerd. Alles wijst erop dat het een heel gezellig etentje gaat worden, maar dan slaat het noodlot toe: het peperdure collier van de chique dikke Dame Olifant wordt gestolen. Wie is de dader? Omdat Peter R. de Vries een avond vrij heeft, gaan de dieren zelf op zoek. Gaat het hen lukken om de dief te vinden?

Alle dieren en gebeurtenissen worden muzikaal uitgebeeld door de prachtige muziek van Camille Saint-Saëns, in een speciale bewerking voor acht verschillende saxofoons en piano.

 

Het publiek kan het spannende verhaal op de voet volgen middels de speciaal voor deze voorstelling gemaakte tekeningen van kunstenares Geertrui Charpentier, die levensgroot worden afgebeeld.

 

Saxofoon: Arno Bornkamp

Piano: Ivo Janssen

Verteller: Gregor Bak

Illustraties: Geertrui Charpentier

Script en regie: Maitta Tegenbosch

 

Leeftijd: 6 tot 100 jaar

Familieconcert zonder pauze:

50 minuten

2012

De schilderijententoonstelling

Een landelijk Muziektheaterproject  voor scholen en een theatervoorstelling:

De schilderijententoonstelling van Modest Moussorski

 

Muziek:  Arno Bornkamp, Gregor Bak en Ivo Janssen

Vertelling:  Gregor Bak

Illustratie:  Rogier Willems

Verhaal: Maitta Tegenbosch

 

Bent u geïnteresseerd? Neem contact op via info@maitta.nl

 

Filmpje over project

 

Sinterklaasoptocht

 

2010

Betrokken bij de organisatie vooraf en op de dag zelf actief met leerlingen bij de Sinterklaasintocht in Hilversum.

2009-2010

Dag van de Amateurkunst

Op initiatief van de gemeente wordt op 16 april 2009 en op 5 juni 2010 in het Dudokpark de Dag van de Amateurkunst georganiseerd. Maitta neemt beide jaren deel aan de selecte werkgroep die deze dag realiseert.

 

2008-2009

In opdracht van Globe

 

Project ‘4pl@y’ 2009

Gedurende dit project werken twee leeftijdsgroepen van verschillende scholen (basisschool Van Hasseltschool en middelbare school Savornin Lohman MAVO) samen bij het maken van hun eigen audiovisuele product. Uiteindelijk zal een film- en televisieavond het resultaat zijn. Een belangrijk doel van dit project is dat de leerlingen zich, onder leiding van een docent, als groep ontwikkelen, ondanks het leeftijdsverschil (van 8 tot 11 jaar en rond de 15 jaar). De groepen van ongeveer 17 leerlingen zijn dan ook gemengd en er wordt op beide scholen gewerkt.

 

Vorig jaar heeft dit project tot goede resultaten geleid. De leerlingen beleefden er veel plezier aan, en voor de docenten was het leuk om de ontwikkeling mee te maken. Om bijvoorbeeld te zien hoe de oudere kinderen zich 'zorgend' tegenover de jongere kinderen opstelden.

 

In totaal zullen er 2 animatiefilms, 4 speelfilms en 2 live voorstellingen gemaakt worden, en er zullen mobile reporters aanwezig zijn om ter plekke verslag te doen. Globe en de Jeugdtheaterschool Maitta nemen hiervan de helft voor hun rekening (1 animatie, 1 live voorstelling en 2 speelfilms).

 

En tot slot: het thema van het project is:  ....ER WAS EENS.....

 

Op 23 april zullen op de finale-avond de films worden getoond, en bovendien oscars worden uitgereikt door een professionele, onafhankelijke, bekende Nederlanders-jury.

 

Licht uit, spot aan!

Juni 2008

 

Een dramaproject met verschillende klassen van basisschool De Wegwijzer Hilversum.

 

Dramalessen oktober voor ROC leerlingen Welzijn, te Hilversum met als onderwerp: hantering van emoties en conflicten, houding, rollenspel.

2008-2009

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2008 en 2009 in boekhandel Pretletters te Hilversum

Meespeeltheater en poppenspel.

 

 

2008

 Kunst Centraal Utrecht

 

Het project 'Ik en mijn hobby'

uitgevoerd in Eemnes juni 2008 op basisscholen